14

Mar 2024

Themabijeenkomst i.s.m. werkgroep KANS: 'Digitalisering in en rondom koelinstallaties'

Deze themabijeenkomst is exclusief voor leden van KNVvK en NVKL

Wat betekenen Smart Industry 4.0, het Internet of Things, nieuwe data en digital twins voor de koudetechniek?

Digitalisering is sterk in opkomst, ook in de installatiesector. De vraag rijst: wat doen wij in de koudetechniek? Digitalisering is een containerbegrip dat steeds maar uitdijt. Ook de koeltechnische sector is aan zet bij het toepasbaar maken van innovatieve, technologische ontwikkelingen als Smart Industry 4.0, sensoren, het Internet of Things (IoT), digital twins en big data. In deze themabijeenkomst willen we vooruit kijken welke uitdagingen en kansen er liggen. Onze koelinstallaties regelen keurig naar de gewenste setpoints, ze zitten vol meetpunten die veel data opleveren , we weten eigenlijk alles, maar als we de koeltechnische ontwerpberekeningen in de PLC software integreren kunnen we veel meer. Het koeltechnisch bedrijf kijkt nu al mee in de installaties van de klant. Wat zijn de ervaringen en wat kan meer? Zoals de digitale ondersteuning van de servicemonteur vanuit kantoor bij het oplossen van complexe problemen. Of het onderhoud: blijven we dit doen op basis van één keer per jaar of het aantal draaiuren of kunnen we dat reduceren door dit te koppelen aan toerentallen, temperaturen, etc. Er zijn tal van innovatieve sensoren beschikbaar die nieuwe informatie opleveren en daarmee besparingen of een betere productkwaliteit bij onze klant genereren.

Alles is gericht op optimalisatie, langere levensduur, gerichter onderhoud met als oogmerk verduurzaming, d.w.z. verdere energiebesparing, CO2 emissie reductie, minder schade en afval dus minder materiaal verbruik

De werkgroep KANS van de NVKL en de Kenniskringen van de KNVvK dagen u op 14 maart a.s. uit om vooruit te kijken wat we in de koeltechnische sector kunnen realiseren op het gebied van voortgaande digitalisering.

Noot: Digitalisering werkt ook door in de eigen bedrijfssystemen, de manier waarop bedrijven samenwerken aan projecten die ze bij klanten uitvoeren. Dit uit zich bijvoorbeeld door samen met partners en andere branches te werken middels een BIM. Dit laatste is echter een aparte themabijeenkomst waard en geen onderdeel van deze meeting. 


Datum: donderdag 14 maart 2024

Tijd:      16.30 - 20.30 uur (inloop vanaf 16.00 uur, na afloop een drankje) 

Locatie: Intechnium Gebouw (Hall 1, beneden), Korenmolenlaan 4, Woerden

Kosten: Deelname is kosteloos, de bijeenkomst is exclusief voor leden van de KNVvK en/of NVKL

Aanmelden: Via de aanmeldknop op deze pagina


Programma:

16.00 - 16.30    Inloop

16.30 - 16.45    Inleiding: Waarom digitalisering? (Wil Duivenvoorden)

16.45 – 17.15   Smart Industry in de praktijk (Marc Schouten, TNO)
De huidige stand van zaken ten aanzien van digitalisering in het MKB, aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden.

17.15 – 17.45   Sensoring en Digital Twins (Wil Duivenvoorden, KANS/NVKL en voormalig Royal HaskoningDHV)
Hoe worden sensoren en digital twins ingezet om koelinstallaties en cold chains efficiënter te maken? Een "Digital Twin" is een digitale kopie van een werkelijk proces. De Digital Twin ontvangt data uit een echt proces en simuleert en optimaliseert de procesinstellingen.

17.45 – 18.45   Pauze met lichte maaltijd

18.45 – 19.15   Betrouwbaarheid en duurzaamheid: Total Care en Green Partner (Jan Gerritsen, GEA)
Een uitleg van benodigde specialismen (zoals Internet of Things (IoT) en data science) die van belang zijn bij het ontwikkelen van digitale oplossingen, aan de hand van een tweetal producten. Gevolgd door een update van een lopend Digital Twin-project (bekend van het Koudecongres), met aandacht voor o.a. de condensordrukregeling en optimaliseren van start-stops van de compressoren.

19.15 – 19.45   De winst van intelligent energiebeheer (Theo Vliek, RBK Group)
Een integrale benadering van het gebruik van data voor slim energiebeheer bij het koelen en vriezen met een CO2 koelinstallatie voor productie en opslag aan de hand van een praktijkcas
e.

19.45 – 20.00   Wegwijzers van KANS: doelstelling en samenwerking Kenniskringen KNVvK (Zohar Tzur, NVKL)

20.00 – 20.15   Discussie, gevolgd door een drankje ter afsluiting


Aanmelden voor leden KNVvK en NVKL
Toon alle
knvvk
Toon alle
Young Cool