02

Nov 2023

Discussie-avond: Ontwerpaspecten en toepassingen van een olievrije koudekringloop

Inschrijven

Olievrij

In de koudetechniek is het gebruik van oliegesmeerde compressoren het meest toegepast. Is dit terecht? Olie is functioneel in de compressor maar in de overige delen van het koelsysteem is het een nadeel.

Voor compacte systemen levert een scrollcompressor vaak een efficiënte en betrouwbare oplossing.  De aanwezigheid van olie in het systeem is een nadeel. Dit beperkt mogelijk de werking van warmtewisselaars, maakt het lastig om compressoren in serie te plaatsen en beperkt in een aantal toepassingen de persgastemperatuur.

Recentelijk is door Aeronamic een olievrije centrifugaalcompressor ontwikkeld. Deze technologie is bruikbaar voor compressoren met een relatief kleine capaciteit. De prestaties op systeemniveau zouden met deze compressor ongeveer gelijk moeten zijn met die van een scrollcompressor. Beide systemen hebben een beperkte regelbaarheid. Het grote verschil is dat de centrifugaalcompressor olievrij is.

Waar liggen de kansen voor olievrije systemen? Wat is de reden dat er nog maar beperkte hoeveelheid olievrije systemen zijn? Hierover gaat de discussieavond die op donderdag 2 november zal plaatsvinden in het Powerlab (Gebouw LB) van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) in Arnhem. Tijdens deze discussieavond bespreken we onder andere een olievrije centrifugaal compressor en testen daarmee. Sprekers zijn Edo Wissink (WUR), Maarten van den Berg (HAN), Geert Doornbos (Transferworks), Dieter ’t Mannetje (Aeronamic) en Thijs van Gorp (Re/GenT).

Leuke bijkomstigheid is dat voorafgaand aan de discussie-avond de diploma-uitreiking van Post-HBO Koudetechniek zal plaatsvinden. We zijn verheugd dat 21 studenten hun diploma in ontvangst mogen nemen en dat de sector weer veel kennis rijker is! Als je je aanmeldt voor de discussie-avond, kom dan gerust een uurtje eerder om dit heugelijke feit bij te wonen.

Vanwege de beperkte ruimte is het aantal deelnemers gemaximeerd (aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst) 


Datum: donderdag 2 november 2023

Tijd:      17.00 - 20.30 uur (inloop vanaf 16.30 uur, na afloop nog even een drankje) 

Extra:    Van 15.30 tot 16.30 vindt de diploma-uitreiking plaats van Post-HBO Koudetechniek. Je bent van harte welkom ook hierbij aanwezig te zijn!

Locatie: HAN, Powerlab (Gebouw LB), Industriepark Kleefse Waard, Westervoortsedijk 73, Arnhem

Kosten: Kosteloos

Aanmelden: Via het aanmeldformulier onder de blauwe button "aanmelden" (aantal deelnemers is gemaximeerd)


Programma:

15.30 uur:  Ontvangst met koffie en thee

16.00 uur:  Diploma-uitreiking Post-HBO Koudetechniek

16.30 uur:  Drankje met de gediplomeerden en inloop discussieavond

17.00 uur:  Welkom en kader schetsen door Edo Wissink (WFBR)

17.10 uur:  Olievrije centrifugaalcompressor voor een HT warmtepomp (Maarten van den Berg, HAN)

17.20 uur:  Koudecyclus voor een HT warmtepomp en het ontbreken van olie (Geert Doornbos)

17.50 uur:  Pauze met lichte maaltijd; tevens zijn er verschillende compressoren/opstellingen te zien

18.30 uur:  Ontwikkeling van een olievrije centrifugaalcompressor (Dieter ’t Mannetje, Aeronamic)

19.00 uur:  Olievrij testen van een centrifugaalcompressor en overige systeemcomponenten (Thijs van Gorp Re/genT)

19.30 uur:  Discussie onder leiding van Edo Wissink

20.00 uur:  Afsluiting met een drankje


Bron beeldmateriaal: Aeronamic

Aanmelden
Toon alle
knvvk
Toon alle
Young Cool