Nieuws

close
keyboard_arrow_right

Welke informatie krijgt u mee na dit congres:

 • De toekomst van F-gassen in een verscherpt EU-klimaatbeleid.  
 • Wat zijn de gevolgen van de komende stap terug in HFK quotum?
 • Wat zijn de bottlenecks in transitie koudemiddelen?

Ons voorprogramma
Kleine winkels, Bio-Food winkels en kleine Bio-Food producenten kunnen kansen benutten om over te stappen op klimaatvriendelijke natuurlijk koeltechnieken en koudemiddelen. De grote supermarktketens zijn voorgegaan in deze transitie en hebben de weg daarvoor succesvol geopend. De kleine winkels en bedrijven kunnen volgen. Maar er zijn wel specifieke hobbels te nemen op deze weg naar succes. Bij het Minisymposium: ‘’Kansen voor klimaatvriendelijk koelen in kleine winkels en Bio-Food’’ wordt dit verduidelijkt en worden de tools aangereikt om deze hobbels te nemen, aan de hand van presentaties met aansprekende voorbeelden uit de praktijk. Winkeleigenaren, franchisenemers, producenten en ketenorganisaties kunnen leren van de successen van de pioniers op dit gebied. Koeltechnische installateurs en leveranciers verkennen nieuwe markten en komen met nieuwe klanten in aanraking. Deelname aan zowel het voorprogramma als het Koudemiddelen Congres wordt sterk aanbevolen. Dit geeft een unieke mogelijkheid om u te verdiepen in deze materie. Achtergrondinfo: https://www.koudeenluchtbehandeling.nl/verdieping/onderzoek-naar-obstakels-voor-klimaatvriendelijk-koelen-in-kleine-winkels-99151

Brussel gaat voor groen. Wat betekent dat voor het koudemiddelenbeleid?
Met de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en haar ‘adjudant’ Frans Timmermans wil Brussel er echt werk van maken om het klimaat te redden. Maar wat gaat dat betekenen voor de koudemiddelen. Wordt het beleid aangescherpt? Worden HFK-quota straks wellicht geveild en worden de koudemiddelverboden verder uitgebreid voor sectoren waar de omschakeling achterblijft, zoals bij warmtepompen en airconditioners? Of komt er overal een HFK-belasting, zoals nu in Spanje? En hoe zit het met de illegale handel, of sluit Brussel haar ogen daarvoor? Om hierover tekst en uitleg te geven nodigen we een insider uit Brussel uit, die dicht bij het vuur zit.

Grootste bloemenveiling ter wereld legt lat hoog: in 2025 CO2-neutraal
Duurzame handel van bloemen en planten is een speerpunt van Royal FloraHolland, de grootste veiling van bloemen en planten ter wereld. Daarbij ligt de ambitie hoog: in 2025 streeft de veiling naar CO2/energie-neutraal koelen en verwarmen. En bij dat streven passen koudemiddelen met een lage GWP. Daarin heeft de veiling al de nodige stappen gezet – met nieuwe NH3/CO2 installaties met warmteterugwinning, maar er zijn nog oudere installaties die vervangen moeten worden. De veiling werkt aan projecten met onder meer aardwarmte en zonnepanelen (4 mW).

GWP-afbouw in gebouwde omgeving: over eisen en tempo
In een interview in RCC K&L stelde een directeur van een leverancier van klimaatinstallaties vast dat er vanuit de koudetechniek weleens negatief over de ontwikkelingen rond koudemiddelen in de klimaattechniek wordt gedacht. Dat vindt hij jammer, want er gebeurt veel. Aan de andere kant hebben bedrijven met strengere eisen te maken, waardoor niet alles kan. Wat dat betreft zijn er grote verschillen tussen de koude- en de klimaattechniek, maar die zijn niet bij iedereen bekend. De mening van de directeur is een goede reden om u over koudemiddelentransitie in de klimaattechniek bij te praten, Dat doet specialist Henk Kranenberg van Daikin. Hij zal ingaan op de aandachtspunten rondom de gebouwde omgeving en de mogelijkheden van natuurlijke en andere laag-GWP koudemiddelen voor klimaatinstallaties.

Dagvoorzitter
Jeroen Vredenberg: bestiert sinds kort zijn eigen bureau Vredenberg Coolconsult. In dit bedrijf ontwerpt hij duurzame koel-vriesinstallaties met de inzet van duurzame energiebronnen. Hiervoor werkte hij 22 jaar bij Veld Koeltechniek, eerst als manager en later als directeur operations.

Kosten

 • Als abonnee op RCC K&L, Gawalo en/of Installatie Journaal of lid van knvvk&youngcool betaalt u een speciale prijs van  € 99,-.
 • Bent u geen abonnee of lid, dan betaalt u de reguliere prijs van € 125,-. Als deelnemer ontvangt u RCC K&L één jaar zonder extra kosten.*
 • U kunt zich ook aanmelden voor het voorprogramma, het voorprogramma is gratis in combinatie met uw inschrijving voor het Koudemiddelen Congres
 • U kunt zich ook alleen voor het voorprogramma aanmelden, het voorprogramma is gratis te volgen.

  Aanmelding
  Kunt u bij ons vertrouwde mediapartner doen. Klik hier.Live uitzending koudemiddelen congres
https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/knv-knvvk-youngcool/media/cropped-images/Schermafbeelding%202020-09-16%20om%2022.30.20-32-101-1120-317-1600288280.png

Live uitzending koudemiddelen congres

Het coronavirus slokt nu alle aandacht op. Dat betekent echter niet dat andere economische en maatschappelijke ontwikkelingen stilstaan. Sterker nog; om op koers te blijven voor de lange termijn vragen ze juist nu veel aandacht. Dat geldt ook voor de koel- en klimaatsector, en koudemiddelen in het bijzonder. Om die reden organiseren de knvvk&youngcool in samenwerking met RCC op 21 september Het Koudenmiddelencongres, maar wel als online event! Er valt veel te bespreken:  volgend jaar gaat het HFK-quotum CO2-equivalenten weer fors omlaag, de illegale handel tiert welig en Brussel zinspeelt op verscherping van het HFK-beleid. En dat terwijl er nog de nodige uitdagingen zijn om het huidige tempo van de GWP-afbouw bij te benen. Tijdens het congres komen experts hierover aan het woord. En ze gaan uitgebreid in discussie. De kundige en scherpe dagvoorzitter zal erop toezien dat het een stevige discussie wordt. Ook u kunt hieraan meedoen!  Meldt u hier aan!

Lees meer

110 jaar geleden, op 23 september 1908, werd de Nederlandse Vereniging voor Koeltechniek (NVkK) opgericht. In 2008 kreeg de vereniging het predicaat ‘koninklijke’ en werd het KNVvK.  In een serie artikelen besteden we deze week uitgebreid aandacht aan deze mijlpaal, te beginnen met een korte terugblik op de oprichtingsperiode.

De oprichting van de toenmalige NVvK (Nederlandse Vereniging voor Koeltechniek), op 23 september 1908, was een initiatief van Heike Kamerlingh Onnes. Hij werd de eerste voorzitter en hield die functie tot zijn dood in 1926. 1908 was ook het jaar waarin Kamerlingh Onnes het als eerste ter wereld lukte om helium vloeibaar te maken. Dat gebeurde bij -269 °C, waarmee zijn laboratorium destijds de koudste plek ter wereld was.

Van gas naar vloeibaar
Kamerlingh Onnes was hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit Leiden en directeur van het Natuurkundig Laboratorium in diezelfde stad. In het koudelaboratorium hield hij zich bezig met het vloeibaar maken van gassen. Hij ging daarbij uit van de theorie van zijn tijdgenoot Johannes van der Waals, die stelde dat ieder gasvormig middel onder een bepaalde kritische temperatuur vloeibaar kon worden. Kamerling Onnes begon zijn onderzoek met het vloeibaar maken van lucht, waarna waterstof aan de beurt was. Toen een andere onderzoeker hem hierbij voor was, stapte hij over op helium. Dat betekende dat een nog lagere temperatuur moest worden bereikt (-269 °C in plaats van de -253 °C bij waterstof). Dat lukte op 10 juli 1908. Door de damp boven het vloeibare helium weg te pompen, daalde de temperatuur zelfs tot -272 °C.

Supergeleiding
Kamerlingh Onnes ging verder met onderzoeken en ontdekte in 1911 dat de elektrische weerstand bij zuivere metalen als kwik, tin en lood verdwijnt bij extreem lage temperaturen: supergeleiding. Om dit te bereiken, werden deze metalen gekoeld met vloeibaar helium. Voor zijn onderzoek naar de eigenschappen van materie bij lage temperaturen ontving hij in 1913 de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De instrumenten die Kamerlingh Onnes voor zijn experimenten gebruikte, zijn nog altijd te bezichtigen in het Leidse Rijksmuseum Boerhaave.

Oprichting NVvK
Kamerlingh Onnes was niet alleen een begenadigd onderzoeker. Hij kon ook goed organiseren en was initiatiefrijk. Een van zijn initiatieven was de oprichting van de Nederlandse Vereniging voor Koeltechniek (NVvK), later omgedoopt tot Koninklijke Vereniging voor Koude (KNVvK). Tot zijn dood in 1926 zou Kamerlingh Onnes de (eerste) voorzitter van de NVvK blijven. Na de oprichting van de vereniging wehttp://www.knvvk.nl/rd ook de doelstelling vastgesteld. Die bestond – en bestaat – uit het bevorderen van de ontwikkeling van de koeltechniek door het bevorderen van onderzoek en het verspreiden van informatie. Een ander belangrijk besluit van de vereniging was het uitgeven van een periodiek, dat twee keer per jaar verscheen. Dit was de voorloper van het vakblad RCC Koude en Luchtbehandeling.

Van natuurijs naar koelmachine
In de periode rond de oprichting van de NVvK stond de mechanische koeling van levensmiddelen nog in de kinderschoenen. In de eeuwen hiervoor werden vlees en groenten voor het conserveren nog in putten, mijnschachten en ijshuizen en -kelders opgeslagen. Daar werden de versproducten met natuurlijk gevormde sneeuw- en ijsblokken koel gehouden. De eerste stappen richting mechanische koeling werden in de negentiende eeuw gezet; de eerste compressiekoelmachine werd in 1834 gepatenteerd. Vanaf 1879 werden koelmachines in Nederland geplaatst; eerst in bierbrouwerijen en daarna ook in margarinefabrieken.

Grasso
De eerste Nederlandse fabriek waar koelinstallaties werden gemaakt, was Grasso machinefabrieken in Den Bosch. Daar werden in 1894 de eerste koel­installaties voor zuivelfabrieken gemaakt, waarna twee jaar later complete koel-, vries- en ijsinstallaties werden gebouwd. De koelmachines deden hierop hun intrede in bijvoorbeeld slachthuizen, schepen en fabrikanten van kaarsen. Rond 1900 werd er geen natuurijs voor koeling meer gebruikt.

110 jaar, de oprichting
https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/knv-knvvk-youngcool/media/Onnes-1.png

110 jaar, de oprichting

110 jaar geleden, op 23 september 1908, werd de Nederlandse Vereniging voor Koeltechniek (NVkK) opgericht. In 2008 kreeg de vereniging het predicaat ‘koninklijke’ en werd het KNVvK.  In een serie artikelen besteden we deze week uitgebreid aandacht aan deze mijlpaal, te beginnen met een korte terugblik op de oprichtingsperiode.

Lees meer
Toon alle
knvvk
Toon alle
Young Cool